Passende interventies voor mensen met VB en ASS
In de dagelijkse praktijk worden voor de begeleiding en behandeling van mensen met een verstandelijke beperking (VB) en een autismespectrumstoornis (ASS) vaak interventies ingezet die niet speciaal voor hen zijn ontwikkeld. Welke interventies zijn wél specifiek gericht op deze doelgroep? En werken ze?
Beter aansluiten
Bij het begeleiden en behandelen van mensen met VB wordt gewerkt met kwaliteitsstandaarden en protocollen die zijn opgesteld voor mensen zonder VB. Om de interventies beter te laten aansluiten, zijn er speciale kwaliteitsstandaarden en richtlijnen met tips en handreikingen voor de toepassing bij mensen met mensen met (L)VB. Bijvoorbeeld over vereenvoudigen, concretiseren, aanpassen van de communicatie, nemen van kleine stapjes en betrekken van het netwerk. Zo ontstaat geprotocolleerd maatwerk.
Niet concreet
Maar welke aanpassingen concreet nodig zijn om een interventie passend te maken voor iemand met VB, is niet duidelijk. Ook in de richtlijnen voor de behandeling van mensen met ASS wordt maatwerk aanbevolen, maar ook hier ontbreekt concretisering. Hoe een interventie uiteindelijk wordt uitgevoerd, is dan ook afhankelijk van de expertise en ervaringen van de behandelaar.
Lastig
In de praktijk blijken interventies ondanks de aanpassingen lang niet altijd goed aan te sluiten bij mensen met VB en ASS. Interventies voor ASS doen bijvoorbeeld vaak aanspraak op cognitie en compensatiemechanismen, terwijl dit voor mensen met VB en ASS juist lastig is. Bij de cliënt kan dit leiden tot frustratie of een gevoel van falen. Bij naasten, begeleiders en behandelaren kan het handelingsverlegenheid veroorzaken.
Wat past wel?
Vermoedelijk hebben mensen met VB en ASS een andere therapeutische benadering en andere vormen van begeleiding en behandeling nodig. Welke interventies sluiten dan wel bij hen aan? Welke keuzemogelijkheden hebben naasten, begeleiders en behandelaren? En welke interventies zijn binnen die keuzemogelijkheden het meest passend?